Luin tässä The Melbourne Age lehdessä ilmestyneen kirjoituksen jossa kritisoitiin kovalla kädellä Australian Big Brother ohjelman tekijöitä kilpailijoiden mielentereveyden tahallisesta horjuttamisesta.

Vaikka myös suomessa on jo BB:ssä nähty yhtä sun toiasta unideprivaation tyyppistä toimintaa, niin toistaiseksi olemme välttyneet Tämän sortin kokemuksilta. Joukko alun perin BB-talon ulkopuolelle jääneistä kilpailijoista sai mahdollisuuden "ansaita" paikkansa yksinkertaisesti istumalla valkoisessa huoneessa kirkkaassa valossa valkoisiin pukeutuneena syöden mautonta mössöä samaa aikaan kun äänimaailma koostui hädin tuskin havaittavasta "white noisesta". Se hakija joka kestäisi tätä pisimpään pääsisi taloon.Tosi reilua vai mitä? Ei se mitään että jo 50-luvulla kyseisellä menetelmän on todettu johtavan vakaviin psyyken häiriöihin jotka voivat jäädä pysyviksi.Lyhyellä tähtäimellä menetelmä aiheuttaa äärimmäistä ja nopeaa tunnetilojen vaihtelua. Kyseessähän oli täydellinen tapa saada aikaan eräänlainen "BB-sideshow" ja sen lisäksi myöskin lopulta saada taloon sisälle uusi kilpailija jonka reaktiot ärsykekisiin ovat taatusti poikkeavia ja täten erittäin viihdyttäviä.

Artikkeli käsittelee myös muita arveluttavia keinoja joita Australian BB on käyttänyt saadakseen kilpailuun jännitytstä. Esimerkiksi joillekin kilpailijoille on annettu hoidettavaksi vauvanukke jota BB kehoitti "kohtelemaan niin kuin se olisi heidän oma vauvansa" . Eräs tehtävän saaneista kilpailijoista oli saanut aikaisemmin keskenmenon ja kertonut tästä psykologeille hakiessaan ohjelmaan. Nainen täysin ymmärrettävästi murtui tehtävän saatuaan ja katsojat saivat oikein kunnon sosiaalipornoa.

Olen itse jo pitkään paasannut kaikille jotka suostuvat kuuntelemaan siitä miten vahingollisia tosi-tv ohjelmat potentiaalisesti ovat osallistujille.(Olen myös varma että paasaamsieni on varmasti erittäin vahingollista kavereideni psyykelle.) Ihmisiä pannaan täysin outoihin tilanteisiin muiden ihmisten tuijoteltaviksi ja tuomittaviksi. Monissa ohjelmissa pyritään saamaan aikaan käytöstä joka on syvästi ristiriidassa osallistujien minä-kuvan kanssa - ja tilannetta pahentaa että koko kansa tietenkin näkee tämän käytöksen ja muokkaa omaa kuvaansa kilpailijasta pääasiallisesti sen perusteella.Vähemmästäkin voi murtua..Tuottajat yrittävät usein parhaansa mukaan luoda konflikti-tilanteita jotta kansa viihtyisi.Tästä erittäin hyvä esimerkki oli eräs naapuri-suhteita "valottanut" sarja.

Tiedän että Tosi-tv ohjelmien osallistujien tukena on kaikenlaisia terapeutteja ja psykologeja, mutta harvemmin kuulen ihmisten miettivän sitä, miten kyynisesti ohjelmien tuottajat käyttävät psykologian keinoja luomaan ihmismarionetteja "meidän" iloksemme. Ne ihmiset jotka uskovat psykologien pystyvän vain hyvään varmaan kuuluvat siihen samaan naiiviin porukkaan joka uskoo poliisin aina olevan ystävä ja toimivan vain meidän parhaaksemme.- Se on muuten harhaluulo jonka kumoamiseen Melbourne Age on muuten helvetin hyvä lehti. Mutta siitä kirjoitan enemmän joskus myöhemmin.

Toivon että tämä trendi loppuu ennen kuin jossain ohjelmassa kilpailjoille esim. annetaan söpöt koiran tai kissanpennut (ihan vain sen mukaan kummasta tykkää enemmän) ja sopivan kiintymys-ajan jälkeen aletaan huoneiden lattioita kuumentamaan.Mutta eihän eläimille saa olla julma.